MEĐIMURJE, VARAŽDIN i Sjeverna HRVATSKA
CJELOGODIŠNJA DESTINACIJA


Aktivnosti

Pješačenje blagim brežuljcima Gornjeg Međimurja je savršen način da doživite ljepotu ovog područja. Čak je i najbolje u kombinaciji sa boravkom u vinarijama i uživanju u domaćim vinima i ukusnoj tradicionalnoj hrani.

Za bicikliste postoji 400 km označenih putova u Međimurskoj županiji, uz potporu "Cyclist Welcome" udruženja (više informacija slijedi ubrzo).

Tijekom cijele godine kupanje je moguće u zatvorenim bazenima u Čakovcu i zatvorenim i ljetnim bazenima u Termama Sveti Martin.

Ako ste avanturističkog duha, zašto ne biste probali kanu ili rafting na rijekama Dravi i Muri?!

Ribolov je popularna lokalna razonoda. Međimurje je 2014. godine  bilo domaćin Svjetskog prvenstva u ribolovu udicom na plovak.

Golf teren s 9 rupa nalazi se 5 km od StayOsme.

U potrazi ste za aktivnostima u zatvorenom prostoru? U tom slučaju, krenite put Lumini centra u Varaždinu gdje nude slijedeće sadržaje: kuglanje, biljar, stolni nogomet, kino itd.

 

Kultura

Ako nas planirate posjetiti u proljeće, onda nam se pridružite na manifestaciji "Urbanovo". To je festival vina i dobre hrane.

Posjet prekrasnom baroknom gradu Varaždinu je neminovan. Kada je Varaždin uvršten u popis 52 mjesta koje je potrebno posjetiti u 2014., New York Times je napomenuo kako "u unutrašnjosti leži hrvatski arhitektonski i glazbeni dragulj". Posjet njegovom dvorcu, kamenim ulicama s kafićima gdje se ispijaju kave, užitak je posjetiti u bilo koje doba godine. Preporučamo ga posjetit i u vrijeme Adventa u prosincu, u listopadu za vrijeme Varaždinskih baroknih večeri ili tijekom deset dana "Špancirfesta" krajem kolovoza kada je grad najživlji.

Stari Grad u Čakovcu sjedište je nekad moćne obitelji Zrinski i najveći je dvorac u Međimurju u kojem se  nalazi zavičajni muzej "Muzej Međimurja Čakovec“ . Ako posjetite grad početkom kolovoza, ne smijete propustiti manifestaciju  "Porcijunkulovo".

Renesansni festival u Koprivnici najveća je turističko-povijesna i edukativna manifestacija te najveći spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe.

Trakošćan je najspektakularniji dvorac u regiji. Smješten na brežuljku iznad jezera i omeđen šumama, izgleda poput dvoraca iz bajke.

Sveti Martin na Muri je najsjevernija točka Hrvatske. Ovdje možete uživati u šetnji (ili kavi) uz brzu rijeku Muru. Ako planirate posjet "Mlinu na Muri", možete naučiti ponešto o lokalnoj tradiciji. Tradicija s modernim  licem je i godišnja manifestacija "Krampuslauf" koja se održava u prosincu – za one neuplašive!

Tijekom cijele godine ima raznoraznih svetkovina, a vinski blagdani u kalendaru mogu također biti dobar izgovor za posjet seoskim festivalima i proslavama u pojedinim lokalnim sredinama.  Pogledajte Visit Međimurje ili nas kontaktirajte za više detalja.

 

Opuštanje

Trebate odmor od svih tih silnih aktivnosti?! Ako je odgovor da, onda prionite opuštanju uz čašu vina ili ukusan obrok u nekom od brojnih lokalnih barova, restorana i vinarija.

Zašto ne biste posjetiti "Vinsku kuću Hažić“ i kušati njihova nagrađivana bijela vina i proizvode od jabuka!?

Možda se opustiti u obnovljenom wellness centru u Termama Sveti Martin?

Ili jednostavno ložiti roštilj, natočiti čašu vina i uživati u pogledu….

 

 

Spremni za još?

Nakon raznoraznih aktivnosti i metoda opuštanja na sjeveru Hrvatske, možda je vrijeme da krenemo malo dalje? Ovo su odlični jednodnevni izleti:

Nacionalni park Plitvička jezera pod UNESCO zaštitom je zasigurno najspektakularnija destinacija u Hrvatskoj koja se nikako ne smije  propustiti.

Grad Zagreb "ima kulturu, umjetnost, glazbu, arhitekturu, gastronomiju i sve što karakterizira kvalitetu glavnog grada" – Vodič Lonely Planet.

Maribor je grad u Republici Sloveniji na obali rijeke Drave s pogledom na planinu Pohorje gdje možete planinariti ljeti, skijati zimi ili uživati u adrenalinskom biciklističkom parku.

Graz u Austriji je još jedan gradski dragulj pod zaštitom UNESCO koji je na dohvat ruke.

U samo sat vremena vožnje možete stići u Mađarsku i odmarati u gradu Hévíz i njegovom jedinstvenom jezeru koje je geološka rijetkost, prirodno ljekovito te najveće na svijetu.

Terme s malo više adrenalina su Terme 3000, preko granice u Sloveniji. Samo hrabri će se spuštati Aqualoop-om, prvim svjetskim toboganom sa 360 stupnjeva petlje!

 

 

Fini okusi